29.9.12

Jak Nakryć Stół? - Savoir-vivr

Na pewno każdemu z Nas nie raz się zdarzyło urządzić uroczysty posiłek dla rodziny czy też znajomych  i głównym problemem nie było co mamy podać do jedzenia tylko jak poprawnie nakryć do stołu aby wszystko wyglądało bardzo elegancko i estetycznie oraz przyciągał wzrok Naszych gości  :)


Obrus

    Kolor obrusu wybieramy pod zastawę jeśli jest ona wzorzysta obrus powinien gładki i dobrany do niej kolorystycznie zaś jeśli mamy zastawę jedno kolorową obrus powinien być wzorzysty :)
    Mamy do wyboru cztery rodzaje obrusów: kwadratowy, prostokątny, owalny i okrągły dzięki tym rodzajom możemy urozmaicić wygląd naszego stołu. Jednak należy pamiętać do stołu okrągłego wybieramy tylko obrusy kwadratowe i okrągłe.
    Bardzo ważny jest również nie tylko odpowiedni rozmiar obrusu tylko ilość tkaniny która będzie z niego opadała zazwyczaj jest to jakieś 20 - 30 cm z każdej strony stołu. Wszelkie zagięcia obrusu muszą być wcześniej wygładzone.  








kwiaty i świece

   Dodadzą nam wiele uroku przy stole jednak należy pamiętać aby kwiaty były w niskich wazonikach aby nie przeszkadzały podczas sięgania po dania. Osobiście bardzo mi się podobają niskie szklane misy w których znajdują się pływające kwiaty czy też świece. 
    Świece dodadzą nam ciepłej i romantycznej atmosfery. 




Zastawa

   Wszystkie sztućce oraz talerze powinny pochodzić z tego samego kompletu.
Jako pierwszy na stole układamy talerz na danie główne, należy ustawić go tak aby zostało miejsce na sztućce oraz inne elementy nakrycia. Na talerzu od dania głównego umieszczamy talerz do przystawek lub głęboki talerz do zupy.
Po lewej stronie talerza układamy widelce powinno ich być maksymalnie trzy do sałatek, obiadu, deserów. Który widelec powinien być położony jako pierwszy? To zależy od dania które będziemy podawać jako pierwsze. Czyli widelec używany do dania które zostanie podane jako pierwsze powinien znajdować się jak najdalej talerza. Po prawej stronie układamy nóż zwrócony ostrzem do talerza, następnie łyżkę deserową oraz łyżkę do zupy. Nad widelcami umieszczamy talerzyk do chleba a na jego górnej krawędzi umieszczamy nożyk do masła z ostrzem do dołu i szpicem na lewo. 
    Serwetka może się znajdować po lewej stronie widelców lub też na środku talerza do dania głównego - musi być jednak ładnie złożona :)








 Wiadomo nie zawsze będziemy się bawić w tak eleganckie nakrycie z kilku widelców, noży i kieliszków do wina - nakrycie skromniejsze ma swój urok i jest o wiele praktyczniejsze :)) 



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz