30.9.12

Maki Sushi - Moje Pierwsze :)

Uwielbiamy Sushi więc sobie pomyślałam dlaczego by nie spróbować samej? Na jego wykonanie zarezerwowałam sobie pół dnia :)) Najtrudniejsze dla mnie okazało się nałożenie ryżu na nori - a to za dużo a to za mało i się tak bawiłam jednak dla tej rozkoszy jest warto :)



Składniki:
  • 500 g ryżu,
  • zimna woda - ma być jej tyle aby była 1 cm ponad ryżem 
  • 4 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • arkusz nori
  • wasabi
  • ogórek, paluszki krabowe, łosoś
  • majonez
  • mata bambusowa
    Ryż przesypujemy do miseczki i płuczemy zimną wodą, aż będzie ona przeźroczysta. Wypłukany ryż zalewamy wodą, odstawiamy na godzinkę.

    Po tym czasie gotujemy go na średnim ogniu oczywiście pod przykryciem aż się zagotuje podczas tego etapu nie zaglądamy do ryżu ani go nie mieszamy.

   Gdy ryż już się Nam zagotował, zmniejszamy ogień i gotujemy go przez 10 minut. Po tym czasie odstawiamy na 15 min, nie podnosząc pokrywki. Po tym czasie przekładamy do drewnianego lub plastikowego naczynia.

    Ocet ryżowy, cukier i sól podgrzewamy w małym garnuszku na słabym ogniu. Tym roztworem od razu polewamy nasz jeszcze ciepły ugotowany ryż, dokładnie go mieszamy.

    Ryż zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


     Nori układamy mniej błyszczącą stroną do góry na bambusowej macie. Ryżem pokrywamy nori zostawiając jakieś 2 cm u góry arkusza. 3-4 cm od dołu, przez całą szerokość nakładamy odrobinkę wasabi i . paluszki krabowe.

    Teraz zwijamy maki sushi przy pomocy naszej maty ściskając je, ale tak, by nie wyszły bokiem składniki. Zamieszczam fajny filmik instruktażowy znaleziony na YouTube :))
 




                



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz