29.9.12

Naleśniki



Składniki: 

  • 500 ml mleka
  • 220 g mąki
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
     Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy sól i cukier mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstawały Nam grudki. Wyrobione ciasto naleśnikowe odstawiamy na 30 min żeby sobie odpoczęło.

     Na rozgrzaną patelnie dajemy odrobinkę oleju, nabieramy chochelką porcje ciasta naleśnikowego i rozlewamy po całej powierzchni. 

     Smażymy aż wierzch naleśnika nam się zetnie i ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy aż uzyskamy lekko złocisty kolor. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam naleśniki, szczególnie takie z ulubionym twarożkiem(ten z lidla jest pyszny), do tego podsmażone na masełku.., chyba zrobię jutro na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń