Składniki:
- 500 ml mleka
- 220 g mąki
- 4 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy sól i cukier mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstawały Nam grudki. Wyrobione ciasto naleśnikowe odstawiamy na 30 min żeby sobie odpoczęło.
Na rozgrzaną patelnie dajemy odrobinkę oleju, nabieramy chochelką porcje ciasta naleśnikowego i rozlewamy po całej powierzchni.
Smażymy aż wierzch naleśnika nam się zetnie i ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy aż uzyskamy lekko złocisty kolor.
Uwielbiam naleśniki, szczególnie takie z ulubionym twarożkiem(ten z lidla jest pyszny), do tego podsmażone na masełku.., chyba zrobię jutro na śniadanie:)
OdpowiedzUsuń