- 250 g krewetek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 filety rybne mintaja
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- groszek zielony
- 4 - 5 łyżek oleju
- 300 g ryżu
- 3/4 l bulionu warzywnego
- szczypta szafranu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Filety pokroić w paseczki przyprawić słodką papryką, solą i smażyć około 10 minut na oleju - jakieś 2-3 łyżki. Po tym czasie ściągamy mięso z patelni i na tym samym oleju podsmażamy krewetki, dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i nasz groszek zielony i podsmażamy jakieś 5-6 minut. Dolewamy oleju jakieś 2 łyżki dodajemy filety rybki pokrojone w paseczki lub kostkę jak wolicie i dusimy wszystko razem około 5 min.
Wszystko z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tą samą patelnię wsypujemy ryż dolewamy bulionu dosypujemy szafran i liść laurowy, słodką paprykę i dusimy to wszystko razem około na wolnym ogniu około 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
Do naszego naczynia żaroodpornego dodajemy ryż z patelni wszystko mieszamy i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz