- 3 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- śmietana 18% 250 ml
- tarty ser żółty 100 g
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz
Filety z kurczaka kroimy w paseczki, dodajemy olej i nasze przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni kiedy filety nabiorą ładnego złotego koloru podlewamy je odrobiną wody i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dusimy, aż cebula zmięknie. W międzyczasie mieszamy śmietankę z ziołami i startym żółtym serem. Kiedy cebulka zmięknie, wlewamy na patelnię śmietanę z ziołami i serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dusimy ok 10 minut.
Pyszne danie :D Uwielbiam takie serowe sosy do makaronu, a jeszcze kurczak dopełnia smaku :)
OdpowiedzUsuń