17.10.12

Chrupiący kurczak z sosem słodko-kwaśnym



Szukałam ciekawego przepisu na przygotowanie filetów z kurczaka i znalazłam. Kurczak wyszedł bardzo chrupiący i pyszny :)
 podałam z ryżem :)

Składniki:
  • 2 duże filety z kurczaka
  • szkalnka mąki
  • papryka czerwona, żółta i zielona
  • 2 czerwone cebule
  • 4 plastry ananasa z puszki + zalewa z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu winnego
  • olej

    Paprykę, cebulę, ananasa kroimy w kosteczkę. Filety kroimy w cieniutkie paseczki troszeczkę solimy i posypujemy pieprzem obtaczamy w mące a następnie smażymy na dużej ilości oleju (użyłam frytkownicy). Usmażone kawałeczki wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu. 

   Cebulę szklimy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i zalewę z ananasa. Całość dusimy aż warzywa nam zmiękną następnie dokładamy ananasa  czosnek przeciśnięty przez praskę. Imbir, ocet winny, sos sojowy i koncentrat pomidorowy mieszamy ze sobą i zalewamy nim nasze warzywka.

   Całość podgrzewamy na średnim ogniu około 15 - 20 min. 




2 komentarze:

  1. Uwielbiam słodko-kwaśne połączenie w tego typu daniach. Kuchnia azjatycka ma tą swoją specyfikę... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie wygląda i chętnie bym zjadła takie danie:D

    OdpowiedzUsuń