Szukałam ciekawego przepisu na przygotowanie filetów z kurczaka i znalazłam. Kurczak wyszedł bardzo chrupiący i pyszny :)
podałam z ryżem :)
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- szkalnka mąki
- papryka czerwona, żółta i zielona
- 2 czerwone cebule
- 4 plastry ananasa z puszki + zalewa z puszki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka imbiru w proszku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu winnego
- olej
Paprykę, cebulę, ananasa kroimy w kosteczkę. Filety kroimy w cieniutkie paseczki troszeczkę solimy i posypujemy pieprzem obtaczamy w mące a następnie smażymy na dużej ilości oleju (użyłam frytkownicy). Usmażone kawałeczki wykładamy na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu.
Cebulę szklimy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i zalewę z ananasa. Całość dusimy aż warzywa nam zmiękną następnie dokładamy ananasa czosnek przeciśnięty przez praskę. Imbir, ocet winny, sos sojowy i koncentrat pomidorowy mieszamy ze sobą i zalewamy nim nasze warzywka.
Całość podgrzewamy na średnim ogniu około 15 - 20 min.
Uwielbiam słodko-kwaśne połączenie w tego typu daniach. Kuchnia azjatycka ma tą swoją specyfikę... :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda i chętnie bym zjadła takie danie:D
OdpowiedzUsuń