Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 500 g mielonej szynki
- 500 ml przecieru pomidorowego Heinz
- duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- olej
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- 300 ml bulionu warzywnego
- domowa vegeta
- olej
Na średnim ogniu smażymy mięsko posypujemy Vegetą około pół łyżeczki i od czasu do czasu mieszamy żeby się nam rozdzieliło mięsko na mniejsze kawałeczki.
W między czasie szatkujemy cebulkę, czosnek przeciskamy przez praskę i powolutku smażymy na maśle (1,5 łyżki) aż nam się cebulka zeszkli.
Przecier pomidorowy przelewamy do garnuszka dodajemy szklankę bulionu i resztę masła powolutku gotujemy dodając nasze przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, vegetę, pieprz i łyżkę zeszklonej cebulki gotujemy około 15 min na małym ogniu.
Resztę cebuli dodajemy do mięska i dusimy na małym ogniu. Gdy sos już jest gotowy leciutko zwiększamy ogień i porcjami dodajemy sos do mięska żeby nam się ładnie z mięskiem zagęścił czyli jedną porcję wlewamy mieszamy i czekamy aż nadmiar wody nam odparuje następnie kolejną część dolewamy i znów czekamy często mieszając.
lubię lubię lubię!
OdpowiedzUsuńNo i to lubię! :D Świetny klasyk
OdpowiedzUsuńTo jest to, co mogłabym jeść 3 razy dziennie :D Kocham makarony :)
OdpowiedzUsuńFajnie tu, pozdrawiam i zapraszam do mnie :
http://mojapasjasmaku.blogspot.com/
:)