21.10.12

Spaghetti Bolognese



Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 500 g mielonej szynki
  • 500 ml przecieru pomidorowego Heinz
  • duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • domowa vegeta
  • olej


     Na średnim ogniu smażymy mięsko posypujemy Vegetą około pół łyżeczki i od czasu do czasu mieszamy żeby się nam rozdzieliło mięsko na mniejsze kawałeczki.

     W między czasie szatkujemy cebulkę, czosnek przeciskamy przez praskę i powolutku smażymy na maśle (1,5 łyżki) aż nam się cebulka zeszkli. 

     Przecier pomidorowy przelewamy do garnuszka dodajemy szklankę bulionu i resztę masła powolutku gotujemy dodając nasze przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, vegetę, pieprz i łyżkę zeszklonej cebulki gotujemy około 15 min na małym ogniu.

     Resztę cebuli dodajemy do mięska i dusimy na małym ogniu. Gdy sos już jest gotowy leciutko zwiększamy ogień i porcjami dodajemy sos do mięska żeby nam się ładnie z mięskiem zagęścił czyli jedną porcję wlewamy mieszamy i czekamy aż nadmiar wody nam odparuje następnie kolejną część dolewamy i znów czekamy często mieszając. 

    Podajemy na makaronie spaghetti, sos posypujemy startym parmezanem. 


    

3 komentarze:

  1. No i to lubię! :D Świetny klasyk

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest to, co mogłabym jeść 3 razy dziennie :D Kocham makarony :)
    Fajnie tu, pozdrawiam i zapraszam do mnie :

    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/


    :)

    OdpowiedzUsuń