Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1 kg mięsa mielonego z szynki
- 500 g ugotowanego ryżu na półtwardo
- 2 jajka
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 l bulionu warzywnego
Z kapusty włoskiej ściągamy wierzchnie liście (myjemy je i nie wyrzucamy ich, później nam się przydadzą), wycinamy głąba. W dużym garnku* gotujemy wodę (tej wody być tak mniej więcej połowa garnka) gdy ta woda nam się zagotuje garnek przekładamy do zlewu** i ostrożnie naszą kapustę wkładamy do środka. Następnie z całą zawartością wracamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem około 30 min. Gdy kapusta będzie już miękka zostawiamy ją aby ostygła.
Ugotowany ryż na półtwardo mieszamy z mięsem mielonym, następnie dodajemy jajka mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na spód Naszego w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy wierzchnie liście te które zostawiliśmy na samym początku.
Gdy kapusta już Nam ostygła ściągamy ostrożnie z niej liście usuwając dolne zgrubienie - dzięki temu będziemy je mogli łatwiej zawijać :)
Każdego liścia napełniamy farszem około 1-2 czubatych łyżek na jednego liścia. Zawijamy dokładnie aby farsz się nie wydostał na "zewnątrz".
Gotowe gołąbki układamy szczelnie w garnku wyłożonym liściami kapusty warstwami jedna na drugiej, zalewamy bulionem i wstawiamy na gaz. Gotujemy około 2,5 - 3 h na małym ogniu.
Podajemy z sosem pomidorowym z tego przepisu.
* w takim aby cała kapusta nam się zmieściła
** dlaczego do zlewu? bo już nie raz zalałam kuchenkę i nie raz się poparzyłam :) myślę że to całkiem dobry sposób zwłaszcza jeśli wlejemy za dużo wody do garnka to nie pozalewamy wszystkiego dookoła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz