25.10.12

Gołąbki




Składniki:
  • 1 główka kapusty włoskiej 
  • 1 kg mięsa mielonego z szynki
  • 500 g ugotowanego ryżu na półtwardo
  • 2 jajka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego

     Z kapusty włoskiej ściągamy wierzchnie liście (myjemy je i nie wyrzucamy ich, później nam się przydadzą), wycinamy głąba. W dużym garnku* gotujemy wodę (tej wody być tak mniej więcej połowa garnka) gdy ta woda nam się zagotuje garnek przekładamy do zlewu** i ostrożnie naszą kapustę wkładamy do środka. Następnie z całą zawartością wracamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem około 30 min. Gdy kapusta będzie już miękka zostawiamy ją aby ostygła.

     Ugotowany ryż na półtwardo mieszamy z mięsem mielonym, następnie dodajemy jajka mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

     Na spód Naszego w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy wierzchnie liście te które zostawiliśmy na samym początku.

     Gdy kapusta już Nam ostygła ściągamy ostrożnie z niej liście usuwając dolne zgrubienie - dzięki temu będziemy je mogli łatwiej zawijać :)

     Każdego liścia napełniamy farszem około 1-2 czubatych łyżek na jednego liścia. Zawijamy dokładnie aby farsz się nie wydostał na "zewnątrz".

     Gotowe gołąbki układamy szczelnie w garnku wyłożonym liściami kapusty warstwami jedna na drugiej, zalewamy bulionem i wstawiamy na gaz. Gotujemy około 2,5 - 3 h na małym ogniu.

    Podajemy z sosem pomidorowym z tego przepisu.



*    w takim aby cała kapusta nam się zmieściła

**  dlaczego do zlewu? bo już nie raz zalałam kuchenkę i nie raz się poparzyłam :) myślę że to całkiem dobry sposób zwłaszcza jeśli wlejemy za dużo wody do garnka to nie pozalewamy wszystkiego dookoła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz